Nico Pakvis

Als fotograaf moet je iemand snel kunnen ‘lezen’; details oppikken die karakteristiek voor die persoon zijn. Hoe iemand kijkt, beweegt en praat. Je moet kunnen omgaan met iemand die je nog maar net kent. Anderen zeggen van mij dat ik dit aardig goed kan.

Mijn stap in fotografie

In 2005 kocht ik een digitale spiegelreflexcamera en werd lid van een fotoclub waar ik in 2009 de jaarlijkse wedstrijd won….met een portretfoto. Ik begon te fotograferen op feestjes, bruiloften en andere plechtige bijeenkomsten. Een communicatiebureau huurde mij in voor hun fotografieklussen.

Al mijn kennis heb ik van de fotoclub, het internet, een aantal boeken en enkele workshops bij gerenommeerde fotografen. Retoucheren heb ik geleerd door het veel te doen. En als ik ergens niet uitkom, ben ik niet te beroerd om via sociale media contact te zoeken met iemand die volgens mij het antwoord op mijn vraag kan geven.

Sinds 2018 heb ik een studioruimte in Leeuwarden. Niet meer zeulen met spullen, meer mogelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen en veel flexibeler in het maken van afspraken. Inmiddels heb ik daar al meer dan 400 modellen voor de lens gehad.

 

 

Niet altijd fotograaf geweest

Mijn wieg stond in Vlaardingen. Na de lagere en de middelbare school ging ik naar Rotterdam om er voor onderwijzer te leren. Op mijn twintigste vertrok ik naar Friesland om daar mijn brood te verdienen. Ik heb gewerkt op een vormingscentrum, op een internaat, op een basisschool en bij een jobcoachorganisatie. Na Sneek en Appelscha ben ik in 1990 in Leeuwarden gaan wonen. Ik ben een stadsmens tenslotte. Verder ben ik getrouwd, vier keer vader en vier keer opa.

Naast mijn werk ben ik ook jarenlang semi-professioneel muzikant geweest. Als (contra)bassist heb ik ruim 25 jaar in verschillende veelspelende bandjes gezeten.